
عنوان کامل پایان نامه کارشناسی ارشد : مطالعه تغییر حسابرس از دیدگاه حاکمیت شرکتی در بورس اوراق بهادار تهران
تکه ای از متن پایان نامه :
تعریفهای محدود حاکمیت شرکتی متمرکز بر قابلیتهای سیستم قانونی یک کشور برای حفظ حقوق سهامداران اقلیت می باشد (مثلاً IFAC 2004 و پارکینسون 1994.) این تعریفها اساساً برای مقایسه میان کشوری مناسبند و قوانین هر کشور تأثیر تعیین کنندهای در سیستم حاکمیت شرکتی دارد. بعلاوه تعریفهای گستردهتر حاکمیت شرکتی بر سطح پاسخگویی وسیعتری نسبت به سهامداران و دیگر ذینفعان تاکید دارند. تعریفهای تری گری (1984)، مگینسون (1994) و رابرت مانگز و نل مینو (1995) که به گروه بیشتری از ذینفعان تاکید دارند، از مقبولیت بیشتری نزد صاحبنظران برخوردارند. تعریفهای گستردهتر نشان میدهند که شرکتها در برابر کل جامعه، نسلهای آینده و منابع طبیعی (محیطزیست) مسئولیت دارند. در این دیدگاه، سیستم حاکمیت شرکتی موانع و اهرمهای تعادل درونسازمانی و برونسازمانی برای شرکتهاست که تضمین میکند آنها مسئولیت خود را نسبت به تمام ذینفعان انجام میدهند و در تمام زمینههای فعالیت تجاری، به صورت مسئولانه اقدام میکنند. همچنین، استدلال منطقی در این دیدگاه آن می باشد که منافع سهامداران را فقط میتوان با درنظر گرفتن منافع ذینفعان برآورده نمود.
مطالعه تعریفها و مفاهیم حاکمیت شرکتی و مرور دیدگاههای صاحبنظران، حکایت از آن دارد که حاکمیت شرکتی یک مفهوم چند رشتهای می باشد و هدف نهایی آن دستیابی به چهار مورد زیر در شرکتهاست
- پاسخگویی،
- شفافیت،
- عدالت (انصاف)
- رعایت حقوق ذینفعان.
یکی از آخرین اصول چاپ گردیده در سطح جهانی، اصول سازمان همکاری و توسعه اقتصادی در سال 2004 می باشد که6 حوزه زیر را برای حاکمیت شرکتی دربر میگیرد:
- تامین مبنایی برای چارچوب موثر حاکمیت شرکتی،
- حقوق سهامداران و کارکردهای اصلی مالکیتی،
- رفتار یکسان با سهامداران،
- تأثیر ذینفعان در حاکمیت شرکتی،
- افشا و شفافیت،
- مسئولیتهای هیئت مدیره، شامل کنترلهای داخلی، حسابرسی داخلی و….
2-2-2) انواع سیستمهای حاکمیت شرکتی