
سایتهای خارجی: سایتهای مختلف خارجی که عکس یا طرح از آنها گرفته و یا اقتباس شده است.
بدون منبع: عکسی که منبع آن ذکر نشده است.
منبع مطلب
- تولیدی: مطلب تولید شده توسط خبرنگاران، روزنامهنگاران، گزارشگران و سردبیرانی که در روزنامههای مورد بررسی مشغول فعالیت هستند.
- خبرگزاری داخلی: تمامی خبرگزاریهایی که در داخل کشور مشغول فعالیت خبری هستند.
- خبرگزاری خارجی: تمامی خبرگزاریهایی که در اقصی نقاط جهان مشغول فعالیت خبری میباشند.
- روابط عمومی ها: روابط عمومی سازمانها، نهادها، ادارات، ارگانها، شرکتهای دولتی و خصوصی که به روزنامهها و سایر سازمانهای خبری در زمینه مسائل و موضوعات مربوط به دانش اطلاعرسانی میکنند.
- روزنامههای دیگر: وقتی منبع مطلب ،یک روزنامه دیگر باشد.
- دست سه: وقتی در منبع مطلب از یک منبع به نقل از منبع دیگری استفاده شده باشد مطلب دست سه است.
نوع مطلب:
- بنیادی: مطالبی که در جستجوی کشف حقایق و شناخت پدیدهها هستند و مرزهای دانش عمومی بشر را توسعه میدهند.
- کاربردی:مطالبی که برای رفع نیازمندیهای بشر و بهبود و بهینهسازی ابزارها و روشها در جهت توسعه رفاه و آسایش و ارتقای سطح زندگی مردم مورد استفاده قرار میگیرند.
حوزه تاثیر:
- کشوری: مطالبی که حوزه تاثیرگذاری آنها از نظر ارزش خبری و نیز کاربرد و استفاده به طور خاص کشور خودمان است.
- منطقه ای: مطالبی که حوزه تاثیرگذاری آنها از نظر ارزش خبری و نیز کاربرد و استفاده، منطقه خاورمیانه، و کشورهای همجوار است.
- جهانی: مطالبی که حوزه تاثیرگذاری آنها از نظر ارزش خبری و نیز کاربرد و استفاده، محدودیتی ندارد و همه جای جهان را شامل میشود.
استفاده از آمار:
استفاده از اعداد، درصدها، میانگینها، انحرافها و معناداری آزمونها، به منظور شرح و بسط هرچه بیشتر مطالب و تسهیل فرآیند سادهسازی آن.
استفاده از واژههای تخصصی:
استفاده از واژههای تخصصی مرتبط با موضوع منتشر شده، در خلال ارائه مطلب و توضیح دادن آن واژه تخصصی به صورت ساده.
سادهنویسی مطلب علمی:
ارائه مطلب علمی، به زبانی ساده و همه فهم به گونه ای که کجتابی و بدفهمی نداشته باشد و مخاطب با حداقل سواد درباره موضوع، از پس ادارک آن بربیاید.
پرداختن به سیاست علم:
سیاست علمی رابط میان علم و جامعه است و شامل، تصمیمهای بزرگ و کوچک درباره تحقیقات، و هر برنامه و عملی چه موارد خردمندانه و چه آنهایی که اشتباه هستند در باره علم میشود.
گزارشگری مناقشات علم:
هر دیدگاه جدیدی که مفاهیم رایج و یا یک اعتقاد جزمی رایج را با نظریه و یا آزمایش و روشی جدید به چالش بکشد یک مناقشه علمی را در دل خود دارد.
انواع مناقشات علم:
گزارشگری منفعل از مناقشات: که به معنی مطرح کردن نظرات مختلف گروههای متضاد در مورد موضوعی است که ماهیت مناقشهانگیزش پیشتر مطرح و شناخته شده است.
نوع فعال مناقشه توسط روزنامهنگار: این گزارشها به مواردی اطلاق میشود که ماهیت مناقشه برای نخستین بار توسط خود گزارشگر و بر اساس اطلاعاتی که وی در فرآیند تحقیقات خود به دست آورده است مطرح میشود.
دستکاری در دادهها و آمار و ارقام: دستکاری دادهها، تقلب و بقیه مواردی که مربوط به روشهای اشتباه و نادرست در تحقیق علمی است به حوزهای از مناقشات مربوط است که معمولاً از سوی ژورنالهای تخصصی علمی، دانشمندان رقیب و یا منابع داخلی آشکار میشوند. به غیر از انتشار و گزارش دادن این اتفاقات معمولاً نقش خبرنگار در این موارد به دنبال کردن موضوع و بررسی و تحلیل تأثیرات چنین تقلب هایی محدود میشود.
- مناقشات با موضوع امنیت ملی:گونه دیگری از موضوعات مناقشه برانگیز به مواردی از تحقیقات علمی مربوط می شود که جنبه امنیت ملی و یا دفاعی پیدا میکند. این موضوع بهانه خوبی برای روزنامهنگاران محقق به شمار میرود اما اطلاعات مربوط به این حوزهها را نمیتوان از مقامهای رسمی دریافت کرد و پرداختن به آنها نیازمند حساسیتهای ویژهای است که این موضوعات با خود به همراه دارند.